اندازه گیری ، محاسبات ، طراحی
- محاسبات ریسک صاعقه
یکی از اولین سوالاتی که در توجیه سیستم حفاظت در برابر صاعقه برای یک سازه مطرح می شود اینست که معیار نیاز و یا عدم نیاز سازه مورد نظر به سیستم حفاظت در برابر صاعقه چیست ؟
درجواب این سوال اساسی باید گفت بر اساس استانداردهای IEC 62305 , NFC 17102 , NFPA 780 تنها مرجع برای تعیین نیاز و یا عدم نیاز سازه به سیستم حفاظت در برابر صاعقه ، محاسبات ریسک صاعقه یا Lightning Risk Assessment است
در این محاسبات بر اساس بازدید از محل پروژه و زون بندی های متناسب با شرایط موجود ، اقدام به بررسی انواع ریسک می شود . یک یا چند مورد از ریسک های چهارگانه اساسی بر اساس کاربری هر زون در نظر گرفته می شود .
چهار نوع ریسک مورد محاسبه برای هر زون به قرار زیر است :
1 - خطر مرتبط با تلفات جانی
2 - خطر قطع خدمات عمومی
3 - خطر خسارت به میراث فرهنگی
4 - خطر خسارت به ارزش محیط و تجهیزات
بعنوان مثال در طبقه ای از ساختمان پست برق یا اتاق برق درنظر گرفته شده است . لازمست برای این بخش ریسک نوع 1 ، 2 و 4 محاسبه شود . به این دلیل ریسک نوع 3 برای این بخش محاسبه نمی شود که در آن آثار باستانی و یا فرهنگی نگهداری نمی شود .
مواردی هم مربوط به کل سازه مورد حفاظت است که باید در محاسبات لحاظ شود مثل موقعیت سازه که بر روی تپه واقع شده و یا در محیط شهری احاطه شده با ساختمانها و یا درختان هم سطح . بدنه و سقف آن از چه مصالحی ساخته شده است . در منطقه جغرافیایی ساختمان تراکم اصابت صاعقه چقدر است ( این عدد از نقشه های ایزوکراونیک صاعقه برای آن محل استخراج می شود ) . نوع خط برق ورودی فشار متوسط یا فشار ضعیف است ، خط برق و دیتای ورودی بصورت هوایی است یا زمینی ؟ اگر زمینی است آیا شیلد شده ؟ اگر شیلد شده آیا شیلد به سیستم زمین متصل شده یا خیر ؟ مساحت بخش خارجی سازه چقدر است ؟( به روش بخصوصی محاسبه می شود ) . وضعیت سیستم حریق نیز باید درنظر گرفته شود . همچنین برای ریسک نوع اول زمان حضور افراد در آن بخش مهم است . بعنوان مثال اگر بخش مورد نظر مسکونی باشد در سال 365 روز در 24 ساعت جمعاً 8760 ساعت و اگر اداری باشد و ساعات حضور افراد در روز برابر هشت ساعت و با احتساب تعطیلی دو روز در هفته ، این زمان تقریباً 1920 ساعت خواهد بود . همچنین تعداد کل افراد حاضر در آن بخش و کل ساختمان مهم است . این موارد بخشی از ملاحظاتی هستند که باید در تعیین ریسک یک ساختمان مدنظر قرار گرفته شوند .
در حالت کلی زون بندی بصورت زیر درنظر گرفته می شود
بخشهایی از ساختمان که در معرض اصابت مستقیم صاعقه هستند مثل روی پشت بام Z0A ، بخشهایی که در فضای بیرونی ساختمان هستند ولی امکان اصابت مستقیم صاعقه به آنها وجود ندارد مثل پای دیوارها Z0B ، بخش ورودی خط برق و دیتا به ساختمان مثل تابلو برق اصلی Z1 و بدین ترتیب زونهای داخلی ساختمان شماره گذاری می شوند .
محاسبات ریسک صاعقه از مواردیست که باید توسط افراد باتجربه و مسلط به استاندارد های محاسبه ریسک انجام شود . با انجام این محاسبات مشخص خواهد شد ساختمان به سیستم حفاظت در برابر صاعقه نیاز دارد یا خیر و درصورت نیاز ، کلاس حفاظتی مورد نظر برای آن چه سطحی خواهد بود . با در دسترس بودن محاسبات از صرف هزینه های اضافی جلوگیری خواهد شد چرا که ممکن است با تامین حفاظت ثانویه ( تامین سرج ارستر ها ) برای ساختمان مورد نظر نیازی به حفاظت خارجی ( سیستم صاعقه گیر ) نباشد و یا ممکن است لازم باشد علاوه بر آن تمهیدات اضافی درنظر گرفته شود .
اما این نکته نباید فراموش شود درصورتی که روی ساختمان مورد نظر و یا در نزدیکی آن ، سیستم حفاظت در برابر صاعقه نصب شده باشد در استاندارد ها بر نصب سرج ارستر و تامین حفاظت ثانویه الزام وجود دارد .
- محاسبات حداکثر جریان اتصال کوتاه
لازمست هادی حفاظتی یا هادی سیستم زمین درصورت اتصال کوتاه بین فاز و زمین ، قبل از آنکه فیوزهای ورودی مدار را قطع کنند توانایی تحمل حداکثر جریان عبوری را داشته باشد . بدین منظور محاسبه حداکثر جریان اتصال کوتاه یکی از مهمترین موارد در محاسبات سیستم زمین بشمار می رود . معمولاً زمان نیم ثانیه در دمای محیط برای محاسبات این جریان درنظر گرفته می شود .
- محاسبه سطح مقطع هادی سیستم زمین
در حالت کلی سطح مقطع هادی حفاظتی یا هادی سیستم زمین را می توان با توجه به ضخامت هادی فاز ، بر اساس جدول زیر انتخاب نمود .
درصورتیکه به مقدار جریان اتصال کوتاه دسترسی داشته باشیم با داشتن زمان قطع نیم ثانیه ای می توانیم مقدار ضخامت هادی حفاظتی و یا هادی سیتم زمین را محاسبه کنیم . در نهایت ضخامت کابل ، کمترین ضخامت کابل موجود در عرف بازار که از عدد بدست آمده بیشتر باشد در نظر گرفته می شود . بعنوان مثال درصورتیکه عدد محاسبه شده 85 باشد ، کابل نمره 90 را انتخاب می کنیم .مقدار K به دمای هادی روکش دار یا بدون روکش در حالت عادی و زمان اتصال کوتاه مربوط است .
- فاصله جداسازی
فاصله جداسازی عبارتست از فاصله ای از هادی نزولی سیستم حفاظت در برابر صاعقه که در هنگام بروز صاعقه ، احتمال ساید فلش در آن وجود دارد . ساید فلش جرقه ایست که جریانات عبوری صاعقه از هادی صاعقه گیر به بخشهای جانبی اصابت می کند و در حقیقت جریانات صاعقه برای تخلیه بدنبال مسیرهایی با مقاومت کمتر بسمت زمین هستند ، لذا فاصله هوایی و یا دی الکتریک را شکسته و در آن نقطه آرک زده می شود .
بمنظور حفاظت از بخشهای فلزی در مجاورت هادی نزولی و جلوگیری از تخلیه جانبی یا ساید فلش ، نیاز است کلیه بخشهای فلزی در مجاورت هادی نزولی همبند شوند و بدینصورت با همپتانسیل شدن دو بخش ، آرک یا تخلیه الکتریکی اتفاق نمی افتد . برای تعیین فاصله جداسازی لازمست از سطح حفاظتی ، طول هادی نزولی تا اولین بخش همبند شده و مقاومت ویژه خاک مدنظر قرار گیرند .
- تست پیوستگی الکتریکی
گاهی نیاز است از اسکلت فلزی ساختمان بعنوان هادی نزولی صاعقه گیر استفاده شود . علاوه بر حداقل سطح مقطع لازم مسیر هادی برای اینکار ، لازمست پیوستگی اسکلت فلزی نیز بررسی شود . چرا که اتصالات سازه فلزی بصورت پیچ مهره ای بوده و وجود عایق رنگ روی محل اتصالات ، هدایت الکتریکی دو بخش را زیر سوال می برد . بدن منظور لازمست از هدایت الکتریکی مناسب اتصالات مطمئن شد . برای اینکار بر اساس استاندارد IEC 62305 باید مقاومت از بالا تا پایین سازه کمتر از 0/2 اهم باشد . علاوه بر این لازمست از دستگاه تست چهارسیمه ای استفاده شود که توانایی تزریق جریان حداقل 10 آمپری را داشته باشد . یعنی تزریق جریان ده آمپری در محدوده اندازه گیری مورد نظر . باید توجه داشت که برای عبور این جریان در فواصل مختلف لازمست سطح مقطع مناسب برای کابل ها انتخاب شود .
- تست مقاومت کف های هادی و آنتی استاتیک
در اماکنی که بخاطر حساسیت بالا ، چه برای محافظت تجهیزات حساس مثل دستگاههای اتاق عمل و یا در مکانهایی با قابلیت اشتعال و انفجار لازمست کوچکترین الکتریسیته ساکن یا جریان الکتریکی احتمالی از طریق شبکه هادی کف به سیستم زمین هدایت شود . برای اینکار شبکه هادی در کف محیط توسط رزین های هادی و آنتی استاتیک پوشانده می شود و لازمست این زرین به نحو مناسبی توانایی هدایت الکتریکی به شبکه زیرین را داشته باشد . اجرای صحیح کف هادی و آنتی استاتیک توسط تست هدایت الکتریکی کف تایید می شود که این مقاومت لازمست در محدوده مناسبی قرار داشته باشد .
- ولتاژ گام
اختلاف پتانسیل بین دو پای شخص که تقریباً یک متر در نظر گرفته می شود درشرایطی که ولتاژ روی نقطه ای از زمین درحال تخلیه باشد . ولتاژ گام برای وزن 50 و 70 کیلوگرم افراد درنظر گرفته می شود . برای کاهش اثر ولتاژ گام معمولاً سطح با مواد عایقی مثل آسفالت ، گرانیت و یا سنگ ریزه پوشانده می شود . آرایش الکترودها در سیستم زمین نیز در ولتاژ گام تاثیر گذار است . تعییین روش صحیح اجرای سیستم زمین و مشخصات آن در کاهش اثرات ولتاژ گام موثر است و باید در طراحی درنظر گرفته شود . در محاسبات دو مقدار مهم محاسبه می شود . یکی ولتاژ گام سیستم زمین و دیگری ولتاژ گام قابل تحمل برای شخصی با وزن 70 کیلوگرم که مقدار ولتاژ گام سیستم باید از مقدار ولتاژ گام قابل تحمل کمتر باشد .
- ولتاژ تماس
اختلاف پتانسیل بین دست و پای شخص درشرایطی است که دست به بدنه برقدار وصل شده باشد. در بخشهایی از هادیهای نزولی صاعقه گیر که در دسترس هستند یعنی در دومتر پائینی ، برای کاهش اثر ولتاي تماس ، هادی را از درون لوله های عایق عبور می دهند . اینکار علاوه بر کاهش خطر ولتاژ تماس از آسیب دیدگی و قطع شدن هادی نزولی در اثر ضربات فیزیکی احتمالی محافظت می کند . تعییین روش صحیح اجرای سیستم زمین و مشخصات آن در کاهش اثرات ولتاژ تماس موثر است و باید در طراحی درنظر گرفته شود . در محاسبات دو مقدار مهم محاسبه می شود . یکی ولتاژ تماس سیستم زمین و دیگری ولتاژ تماس قابل تحمل برای شخصی با وزن 70 کیلوگرم که مقدار ولتاژ تماس سیستم باید از مقدار ولتاژ تماس قابل تحمل کمتر باشد .
- تست مقاومت ویژه خاک
اولین قدم در طراحی سیستم زمین اعم از سیستم زمین تابلو های برق ، آسانسور ، پله برقی و یا سیستم زمین صاعقه گیرها ، اندازه گیری مقاومت ویژه خاک محل مورد نظر است . با در دست داشتن این مقدار توانایی طراحی و پیش بینی عملکرد سیستم طراحی شده را در دسترس داشت . برای اینکار از دستگاههای اندازه گیری چهار سیمه استفاده می شود . این دستگاه جریانی را از طریق دو پروب که در دوطرف مسیر اندازه گیری خاک قرار میگیرند به زمین تزریق کرده و توسط دو پروب دیگر در بین دو پروب قبلی ، افت ولتاژ را اندازه گیری می کند . با دانستن مقدار مقاومت و جریان می توان به مقدار مقاومت ویژه دسترسی پیدا کرد .
البته با روشی توسط یک الکترود میله ای ساده و یک دستگاه ارت تستر سه سیمه می توان مقدار تقریبی مقاومت ویژه خاک را محاسبه کرد .
در مقابل معادله مقدار مقاومت سیستم زمین از نوع تک الکترود عمودی با داشتن طول ، ضخامت و مقاومت ویژه خاک را داریم . با استفاده از این شرایط بصورت معکوس می توان به مقدار مقاومت ویژه خاک دسترسی پیدا کرد . در این روش یک الکترود میله ای ساده در زمین کوبیده شده و با دانستن طول و قطر این الکترود و اندازه گیری مقاومت آن تک الکترود با ارت تستر سه سیمه از معادله مقابل می توان با تقریب خوبی مقدار مقاومت ویژه خاک را محاسبه کرد
- تست مقاومت سیستم زمین
سیستم های زمین موجود لازمست بصورت دوره ای تست و مقدار مقاومت آنها پایش شود و درصورت لزوم نسبت به بازیابی آنها اقدام شود . در تست مقاومت سیستم های زمین ، معمولا مقاومت هر سیستم یکبار بصورت جداگانه و یکبار با همبندی اندازه گیری می شود . گاهی اوقات ممکن است اجازه جداسازی تجهیزات در حال کار از سیستم زمین را نداشته باشیم . در اینصورت از دستگاههای اندازه گیری کلمپی استفاده می شود .
- تست دوره ای صاعقه گیر و سیستم زمین
بعد از نصب صاعقه گیر و تحویل دهی ، لازمست بصورت دوره ای از صحت عملکرد آن مطمئن شد . بدین منظور بر اساس استاندارد
NFC17-105 لازمست بر اساس شرایط اجرا بر اساس جدول زیر نصبت به بررسی دیداری و یا تست کامل کل سیستم اقدام کرد . لازم به توضیح است تست سیستم های صاعقه گیر در سطح حفاظتی یک برای محیط هایی با ریسک بالای انفجار بصورت تست دیداری شش ماهه و تست کامل سالانه است .
تست صاعقه گیرهای خازنی یا الکترواستاتیک توسط دستگاه تستر مخصوص آن انجام می شود و از صحت عملکرد و پیوستگی بخشهای درونی آن اطمینان حاصل می شود . در تصویر زیر نمونه ای از دستگاه تستر صاعقه گیرهای تولید شرکت اپلیکاسیون تکنولوجیکاس اسپانیا را مشاهده می کنید .
معمولاً هر تولید کننده صاعقه گیر ، تستر مخصوصی برای محصولات خود ارائه می کند که عموماً دارای دو پروب بوده و بمنظور اتصال به بخشهای بالایی و پائینی صاعقه گیر مورد استفاده قرار می گیرند . با فشردن همزمان کلیدهای تست ، صحت یا اشکال در آن توسط نمایشگرهای نورانی نمایش داده می شود . در برخی از صاعقه گیرها سوکتی برای اتصال تستر به آن روی بدنه تعبیه شده است . در تصویر زیر روش تست صاعقه گیر تولید شرکت اپلیکاسیون تکنولوجیکاس را مشاهده می کنید .
با توجه به اینکه سیستم حفاظت در برابر صاعقه لازمست بصورت دوره ای تست و بازبینی شود لذا در روش نصب آن لازمست شرایط برای این تست و دسترسی آسان به صاعقه گیر در نظر گرفته شود . مشاهده فیلم روش تست دسته ای ازصاعقه گیرها در مجله ویدئویی ایران شماتیک .
برای دریافت اطلاعات بیشتر درخصوص سیستم
های زمین می توانید با کارشناسان شرکت گستره ارتعاش هماهنگ تماس داشته باشید .ما پس از بررسی شرایط محل مورد نظر شما برای این سیستم ، بهینه ترین پیشنهاد و راه حل را ارائه خواهیم کرد .