خدمات و تجهیزات قابل ارائه توسط شرکت گستره ارتعاش هماهنگ
حفاظت اولیه عبارتست از حفاظت جلد خارجی ساختمانها و تجهیزات در برابر اصابت مستقیم صاعقه . بدین معنی که یک نقطه ترجیحی ایجاد می شود تا با تمهیداتی که از قبل بسترآنها تامین شده ، جریانات ناشی از برخورد صاعقه به آن نقطه ، بصورت ایمن به سیستم زمین منتقل شود .حفاظت اولیه عبارتست از حفاظت جلد خارجی ساختماها و تجهیزات در برابر اصابت مستقیم صاعقه . بدین معنی که یک نقطه ترجیحی ایجاد می شود تا با تمهیداتی که از قبل بسترآنها تامین شده ، جریانات ناشی از برخورد صاعقه به آن نقطه ، بصورت ایمن به سیستم زمین منتقل شود .حفاظت اولیه عبارتست از حفاظت جلد خارجی ساختماها و تجهیزات در برابر اصابت مستقیم صاعقه . بدین معنی که یک نقطه ترجیحی ایجاد می شود تا با تمهیداتی که از قبل بسترآنها تامین شده ، جریانات ناشی از برخورد صاعقه به آن نقطه ، بصورت ایمن به سیستم زمین منتقل شود .حفاظت اولیه عبارتست از حفاظت جلد خارجی ساختماها و تجهیزات در برابر اصابت مستقیم صاعقه . بدین معنی که یک نقطه ترجیحی ایجاد می شود تا با تمهیداتی که از قبل بسترآنها تامین شده ، جریانات ناشی از برخورد صاعقه به آن نقطه ، بصورت ایمن به سیستم زمین منتقل شود .حفاظت اولیه عبارتست از حفاظت جلد خارجی ساختماها و تجهیزات در برابر اصابت مستقیم صاعقه . بدین معنی که یک نقطه ترجیحی ایجاد می شود تا با تمهیداتی که از قبل بسترآنها تامین شده ، جریانات ناشی از برخورد صاعقه به آن نقطه ، بصورت ایمن به سیستم زمین منتقل شود
برخی اصطلاحات :
صاعقه گیر اکتیو و پسیو :
صاعقه گیر پسیو یک برقگیر ساده میله ایست که با تجمع بارها در نوک تیز آن ، تقطه ترجیحی برخورد صاعقه را تامین می کند . از انجائیکه این مقدار فضای یونیزه شده بسیار محدود است با روشهای متعدد سعی بر این شده تجمع بارها یا یونیزاسیون فضای اطراف برقگیر افزایش یابد . در برقگیرهای پیزوالکتریک عبور باد اینکار را می کند و در انواع خورشیدی ، نیروی خورشید . در انواع صاعقه گیر رادیواکتیو هم از نیمه عمر عناصر رادیواکتیو بهره برده می شد که امروزه استفاده از این نوع صاعقه گیر ممنوع است . بطور کلی صاعقه گیرهایی که با روشهایی غیر از شکل فیزیکی به یونیزاسیون هوای اطراف خود فعالند ، صاعقه گیر فعال یا اکتیو گفته می شود . شعاع پوششی یک صاعقه گیر اکتیو در مقایسه با نوع پسیو بسیار بیشتر می باشد .
ΔT یا Advanced Time :
ΔT که به Advanced Time نیز شناخته می شود عبارتست از زمانی که یک صاعقه گیر اکتیو قبل از یک برقگیر ساده عمل می کند . در اصل مهمترین مشخصه یک صاعقه گیر اکتیو ، این پارامتر است .
شعاع گوی یونیزه شونده :
عبارتست از شعاع کره ای فرضی که به اندازه آن یونیزاسیون هوا اتفاق می افتد . بعبارتی دیگر این شعاع فاصله ایست که لیدر های صاعقه می توانند از صاعقه گیر دور شوند . سرعت حرکت لیدر های صاعقه 1000 کیلومتر بر ثانیه ( 10 به توان 6 ) درنظر گرفته می شود . بعنوان مثال لیدر صاعقه ای با سرعت 1000 کیلومتر بر ثانیه از صاعقه گیری با ΔT برابر 60 میکروثانیه ( 10 به توان منفی 6 ) شعاع 60 متری را تامین خوهد کرد .
تئوری گوی غلطان :
نظریه ایست که در آن صاعقه به گوی هایی تشبیه می شود که شعاع آن بصورت نمایی مرتبط با مقدار جریان صاعقه است . هرچه مقدار جریان صاعقه بیشتر باشد ، شعاع گوی کمتر خواهد بود . در بررسی احتمال برخورد صاعقه این مقادیر در چهار سطح تقسیم بندی می شوند . در سطح یک حفاظتی شعاع کوی غاطان 20 متر ، در سطح دو برابر 30 متر ، در سطح سه برابر 45 متر و در سطح حفاظتی چهار برابر 60 متر است . در سطح حفاظتی مدنظر برای سازه ، یکی از این گوی ها روی آن حرکت داده می شود و نقاطی که گوی به سازه برخورد می کند لازمست مورد حفاظت قرار گیرد .
سطح حفاظتی :
سطح یا کلاس حفاظتی عبارتست از تقسیم بندی احتمال برخورد صاعقه هایی با مقدار جریان مختلف در چهار دسته متفاوت . سطح حفاظتی متناسب با هر سازه و یا محل مورد نظر برای حفاظتی باید با محاسبات ریسک صاعقه تعیین شود . بعبارت ساده در سطح حفاظتی چهار صاعقه های کوچک و عمومی به سازه اصابت می کنند که تعداد و احتمال برخوردشان نسبت به صاعقه های سطح یک بیشتر است اما در سطح حفاظتی یک احتمال اصابت صاعقه های بزرگ نیز در نظر گرفته می شود و سازه 98 درصد و با در نظر گرفتن شرایطی حداکثر 99 درصد حفاظت را تامین خواهد کرد .
سطوح پیشرفته حفاظتی :
در آخرین نسخه استاندارد NFC 17 102 یعنی نسخه 2011 که در آن بصورت تخصصی در مورد سیستم حفاظت در برابر صاعقه به روش اکتیو صحبت شده است ، بهبود کلاس حفاتی را به حصول شرایطی منوط کرده است . بدینصورت که اگر در سیستم حفاظت در برابر صاعقه ای در کلاس یک ؛ هادی های نزولی در بالا و پائین ساختمان ، به اسکلت فلزی و یا میلگردهای همبندی شده داخل بتن متصل شوند ، کلاس حفاظتی به یک سطح بالاتر ارتقاء پیدا می کند که بصورت +I نمایش داده می شود . اما درصورتیکه در کلاس حفاظتی +I ، از شعاع تعیین شده توسط جدولهای موجود به میزان 40 درصد کم کنیم و همچنان ساختمان در محدوده پوشش حفاظتی صاعقه گیر فعال قرار گیرد ، کلاس حفاظتی به کلاس ++I ارتقاء خواهد یافت .
در زیر نمونه هایی از صاعقه گیرهای اتمسفریک یا الکترونیک-خازنی تولید شرکت اپلیکاسیون تکنولوجیکاس اسپانیا را مشاهده می کنید .
سری صاعقه گیر دات کنترولر پلاس
DAT CONTROLER PLUS
مدلها :
AT-1515 با ΔT برابر 15 میکروثانیه
AT-1530 با ΔT برابر 30 میکروثانیه
AT-1545 با ΔT برابر 45 میکروثانیه
AT-1560 با ΔT برابر 60 میکروثانیه
وزن : 3.8 کیلوگرم
قطر خارجی : 120 میلیمتر
طول : 551 میلیمتر
جنس بدنه : استنلس استیل AISI 316L
ساختار : الکترونیک خازنی ( اتمسفریک )
سری صاعقه گیر فلش کپتور
FLASHCAPTOR
مدلها :
AT-5315 با ΔT برابر 15 میکروثانیه
AT-5330 با ΔT برابر 30 میکروثانیه
AT-5345 با ΔT برابر 45 میکروثانیه
AT-5360 با ΔT برابر 60 میکروثانیه
وزن : 3 کیلوگرم
قطر خارجی : 60 میلیمتر
طول : 325 میلیمتر
جنس بدنه : استنلس استیل AISI 316L
ساختار : الکترونیک خازنی ( اتمسفریک )
برای سهولت تست های دوره ای صاعقه گیرها ، مدلهای ریموت داری نیز ارائه شده که قابلیت تست صاعقه گیر از راه دور درآنها فراهم شده است .
سری صاعقه گیردات کنترولر ریموت دار
DAT CONTROLER REMOTE
مدلها :
AT-2515 با ΔT برابر 15 میکروثانیه
AT-2530 با ΔT برابر 30 میکروثانیه
AT-2545 با ΔT برابر 45 میکروثانیه
AT-2560 با ΔT برابر 60 میکروثانیه
وزن : 3.9 کیلوگرم
قطر خارجی : 120 میلیمتر
طول : 604 میلیمتر
جنس بدنه : استنلس استیل AISI 316L
ساختار : الکترونیک خازنی ( اتمسفریک )
کلیه صاعقه گیرها تحت استانداردهای NF C 17102 و UNE 21186 و NP 4426 تولید و با جریان یکصد کیلو آمپری با شکل موج 10/350 میکروثانیه تست شده اند
در شکل و جدولهای زیر شعاع حفاظتی صاعقه گیر ها را مشاهده می کنید
برای مشاهده منحنی محدوده پوشش، در کادر زیر کلاس حفاظتی و ΔT صاعقه گیر را تعیین کنید .
سطح حفاظتی مورد نظر :
یک
دو
سه
چهار
مقدار ΔT صاعقه گیر :
15 30 45 60
برای اعمال تغییرات و نمایش کلیک کنید
محاسبه آنلاین شعاع حفاظتی یک نقطه بر اساس روابط فوق
شعاع گوی غلطان ( 60.45.30.20 )
شعاع گوی یونیزه ( 15،30،45،60 )
ارتفاع پایه ( متر )
شعاع حفاظتی ( متر )
این شمارنده به دو دسته خودکفا ( از نظر تغذیه ) و غیر خودکفا تقسیم می شوند . در صاعقه گیر خودکفا ، شمارنده انرژی لازم برای ثبت تعداد اصابت صاعقه را از انرژی عبوری جریانات صاعقه تامین می کند اما در نوع غیر خودکفا ، شمارنده غیر از تعداد اصابت صاعقه اطلاعات دیگری را نیز ثبت می کند و امکان انتقال اطلاعات ثبت شده توسط فلش USB به رایانه در آن تامین شده است . این نوع از شمارنده ها انرژی لازم برای ثبت اطلاعات را از باتری های داخلی تامین می کنند .شمارنده مدل AT-034G از نوع خودکفا و شمارنده مدل ATLOGGER از نوع غیر خود کفا می باشد.
ثبت کننده فعالیتهای صاعقه
ATLOGGER
مدل : AT-004G
وزن : 0.6 کیلوگرم
ابعاد : 160 در 80 در 55 میلیمتر
محدوده حرارتی : از منفی 25 الی 70 درجه سانتیگراد
حداقل جریان کار : 1 کیلو آمپر با شکل موج 8/20 میکروثانیه
جنس بدنه : پلی کربنات
شمارنده تعداد اصابت صاعقه به سیستم
LIGHTNING EVENT COUNTER
مدل : AT-034G
وزن : 1 کیلوگرم
ابعاد : 150 در 65 در 52 میلیمتر
محدوده حرارتی : از منفی 25 الی 70 درجه سانتیگراد
حداقل جریان کار : 1 کیلو آمپر با شکل موج 8/20 میکروثانیه
جنس بدنه : پلی کربنات
چرا شمارنده صاعقه ، شماره نمی اندازد ؟
اکثرا این سوال مطرح می شود که چرا شمارنده صاعقه گیر شماره ای ثبت نکرده است ؟ آیا صاعقه ای به سیستم برخورد نکرده ؟ و یا صاعقه گیر بدرستی عمل نمی کند ؟ در جواب این پرسش باید گفت اولاً هیچ سیستم حفاظت در برابر صاعقه ای بصورت کامل حفاظت صد درصدی را ایجاد نمی کند و ما فقط با تمهیداتی سطح ایمنی را بالا می بریم . بعنوان مثال در سطح یک حفاظتی که بیشترین حفاظت ممکن تعریف می شود ، استانداردهای IEC و NFC مقدار 98 درصد را بیان کرده که با ایجاد تمهیداتی تا 99 درصد قابل افزایش است . از طرفی علت شماره نینداختن شمارنده ها به روش نصب نیز بستگی دارد . اغلب صاعقه گیرها بر روی دکل هایی نصب و هادی نزولی توسط بست هایی به بدنه فلزی دکل متصل می شود . این بدین معنیست که جریان صاعقه بین پایه های دکل تقسیم شده و به سمت پائین دکل هدایت می شود تا اینجا یعنی حدود یک سوم جریان ( در دکل هایی با سه پایه ).
از طرفی سطح مقطع سیم یا تسمه هادی نزولی در مقابل سطح مقطع دکل کوچکتر است . باتوجه به طیف فرکانس بالای صاعقه و درنظر گرفتن اثر پوستی که باعث می شود فرکانسهای بالاتر از قشر بیرونی هادی عبور کنند می توان در حالت خوشبینانه گفت حدود یک سوم جریان عبوری از پایه ای از دکل که هادی نزولی روی آن نصب شده از هادی نزولی عبور خواهد کرد . پس تا اینجا با احتساب یک سوم قبلی ، مقدار جریان عبوری از هادی نزولی برابر یک نهم جریان کلی خواهد بود . این در حالتیست که شمارنده بر روی دکل نصب شده باشد و پایه های دکل نیز به اسکلت فلزی ساختمان متصل باشند . ممکن است دکل بر روی ساختمان نصب باشد و شمارنده روی دیوارهای پائینی قرار گرفته باشد . لذا در اینجالت جریان به دو قسمت تقسیم خواهد شد چرا که حداقل تعداد هادی نزولی در سیستم مهای غیر ایزوله ، دو رشته است . یعنی یک هجدهم جریان از یک رشته هادی نزولی که شمارنده روی آن قرار گرفته عبور می کند .
اما نوع شمارنده نیز در شماره انداختن آن موثر است . اکثر شمارنده ها به عبور جریان یک کیلو آمپری با شکل موج 8/20 میکروثانیه حساس بوده و با عبور این جریان شماره می اندازند اما برخی از کنتورها با جریانات ضعیف تر نیز آنرا ثبت خواهند کرد . مورد دیگر که لازمست در نظر گرفته شود ، جدول سطح حفاظتی و کمینه و بیشینه جریانات صاعقه در هر سطح است .
پس مقدار جریان عبوری از کنتور صاعقه گیر بعنوان مثال در سطح یک با احتساب شرایط یک هجدهم بررسی شده ، بین 167 آمپر تا 12 کیلو آمپر متغیر است و این یعنی در برخی از صاعقه ها ممکن است شمارنده شماره ای را ثبت نکند . این ملاحظات برای شرایط دیگر اجرای سیستم حفاظت در برابر صاعقه و نصب شمارنده نیز قابل بررسی است .
انواع کلی روش نصب صاعقه گیرها
- روش ایزوله
در این روش برقگیر روی پایه ای و با فاصله ای بیشتر از فاصله جداسازی از محل مورد حفاظت نصب می شود و هیچگونه تماسی بین هادی های صاعقه گیر با بخشهای ساختمان مورد حفاظت وجود ندارد .
- روش غیر ایزوله
در این روش صاعقه گیر بر روی سازه مورد حفاظت نصب شده و هادی های صاعقه گیر بروی بدنه سازه متصل شده و بسمت سیستم زمین هدایت می شوند .
حفاظت ساختمانهای مرتفع
استاندارد NFC 17 102 که تنها مرجع نصب صاعقه گیرهای فعال است برای سازه های بلندتر از 60 متر تمهیدات خاصی را اجبار کرده است . الزامات برای چنین سازه هایی استفاده از حداقل چهار رشته هادی نزولی از چهار گوشه سازه و اجرای مش در 20 درصد بالایی سازه است . همچنین برای چنین سازه هایی لازمست با شبیه سازی در ابزار های سه بعدی ، وضعیت شعاع حفاظتی در بخشهای مختلف و بخصوص در بخشهای پائینی سازه بررسی شود چرا که بر اساس شرایط سازه ممکنست با تعداد بیشتر صاعقه گیر بتوان پوشش حفاظتی مناسبی تامین کرد .
حفاظت برج های دارای هلی پد
یکی از مواردی که توسط آتش نشانی اجبار شده ، اجرای هلی پد در برجهای بلند تر از 45 متر در تهران است و الزام بر اجرای سیستم حفاظت دربرابر صاعقه . اینکه این مکان محل نشست و برخاست بالگردهاست لازمست موارد استانداردی بخصوصی در طراحی و اجرای سیستم صاعقه گیر آنها مدنظر قرار گیرد .
باید توجه داشت که اجرای سیستم حفاظت در برابر صاعقه برای حفاظت از بالگرد نشسته بر فراز برج نیست بلکه بمنظور حفاظت کل سازه ، تحت شرایطی است که برای نشست و برخاست آن مشکلی ایجاد نکند .
حفاظت تاورکرین در کارگاههای ساختمانی
در کارگاههای ساختمانی وجود تاورکرین بخودی خود احتمال برخورد صاعقه به آنرا افزایش می دهد و نیازست برای ایمنی افراد و تجهیزات اقداماتی درنظر گرفته شود . هرچند بر اساس الزامات ایمنی کارگاهها ، در شرایط طوفانی و مستعد صاعقه ، باید تاورکرین غیرفعال باشد اما از لحاظ فیزیکی لازمست برای حفاظت آن تمهیداتی درنظر گرفته شود .
اتصالات بخشهای تاورکرین ها از نوع پیچ مهره ای هستند و بعلت وجود لایه رنگ بین بخش ها و روی پیچ مهره ها ، معمولاً هدایت الکتریکی مناسبی در کل سازه وجود ندارد . از طرفی بخاطر حرکت دورانی بخش بالایی تاور کرین ، اتصال حداقل یک رشته هادی نزولی برای بخش متحرک آن نیز مقدور نخواهد بود . در این شرایط از قطعه ای در بخش متحرک استفاده می شود که اتصال دائمی بین بخش بالایی و پائینی قسمت متحرک را تامین می کند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر درخصوص سیستم حفاظت
خارجی در برابر صاعقه می توانید با کارشناسان شرکت گستره ارتعاش هماهنگ
تماس
داشته باشید .
درصورت نیاز شما ، پس از بررسی شرایط محل مورد نظر ، بهینه ترین پیشنهاد
و راه حل را ارائه خواهیم کرد .